Obec Kechnec sa chce pre investíciu firmy Honeywell súdiť

09.11.2010 Prešov

Bratislava 9. novembra (TASR) - Príchod americkej spoločnosti Honeywell na Slovensko zrejme prinesie unikát - súdny spor.
Starosta obce Kechnec Jozef Konkoly tvrdí, že mu projekt "ukradli" z Kechneca do Prešova. Podľa neho sú za to zodpovední ľudia v Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a na Ministerstve hospodárstva (MH) SR, ktorí sa zúčastňovali na rokovaniach. Je odhodlaný súdiť sa a žiadať odškodné. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny (HN).
Podľa Konkolyho chce Honeywell investovať v priemyselnom parku Kechnec, a nie v Prešove. "Dva roky sme na tom pracovali, osobne som bol v Amerike a rokoval s najvyšším vedením, " dodal. Zástupcovia štátu podľa neho dávali investorovi skreslené informácie. O údere pod pás informoval najvyššie vedenie koncernu i amerického veľvyslanca. Firma Honeywell sa rozhoduje o umiestnení investície za 75 miliónov eur medzi Poľskom a Slovenskom. Výroba turbodúchadiel pre automobily by mala vytvoriť priamo i nepriamo asi 1000 pracovných miest.
Ministerstvo hospodárstva SR sa podľa HN obvineniam bráni. "Nebudeme vstupovať do predvolebného boja o posty primátorov tým, že zverejníme akékoľvek informácie o rokovaní s potenciálnymi investormi, " reagoval Róbert Merva z MH SR. Podľa neho niektorí primátori z východu svojimi vyjadreniami ohrozujú príchod investorov. Komentovať projekt nechcela bližšie ani SARIO.
Jednou z osôb, ktorá mala mať podľa Konkolyho záujem o pretiahnutie investora do prešovského parku IPZ Záborské, je prešovský podnikateľ Milan Remeta. "Nikdy som sa so zástupcom firmy Honeywell nestretol, nerokoval s ním, ani neovplyvnil jeho rozhodovanie. Je to úplný nezmysel, " tvrdí Remeta.
 

Vyberte región

mark